گروه : ویژه نامه ها
شماره : 1092
تاریخ : سه شنبه, 14 بهمن 1399
ساعت : 08:59:59
ویژه نامه ولادت حضرت زهرا (سلام الله علیها)

طلوع گل محمدی

این جا مکه مکرمه است.. و امروز جمعه.. 20 جمادی الثانی..از سال هشتم قبل از هجرت. شب در سحرگاهان پنهان شد.. و فجر صادق به سوی کرانه روزی زیبا روانه گشت.خانه نبوت در این روز فرخنده که روز آدینه و عید است و روز شادی منتظرمهمان است.. آن هم چه مهمانی! محمد و خدیجه هر دو، لحظه شماری می کنند که باردرخت نبوت را برگیرند. ناگهان گل های وجود شکوفا شده به عطر افشانی می پردازند. نسیم می وزد.. پرندگان هوا نغمه سرایی می کنند.. فرشتگان سپاسگزارانه سر به سجده می افکنند. در آن روز فرخنده و زیبا، همراه با هلهله ملائک، پرفروغ ترین شعاع نور محمد،طلوع می کند. و.. زهرا به دنیا به می آید..

تولد بهترین زن

طلوع گل محمدی

فاطمه، تحیت آسمانی خدا


صفات آسمانی ریحانه النبی صلی الله علیه و آله

ارزش انسان ها مسلماً یکسان نیست، بعضی از مقربترین فرشتگان الهی برترند، و بعضی از درنده ترین حیوانات پائین تر، و آنچه به این انسان ارزش می دهد بر اساس معرفی قرآن و اسلام همان «علم و ایمان و تقوی و ملکات فاضله انسانی است.» با توجه به این معیارها بانوی اسلام فاطمه زهرا (س) برترین زنان جهان - در لسان پیامبر(ص) - معرفی شده است.  در روایات فراوانی که در منابع معروف اهل سنت آمده تصریح شده است که فاطمه زهرا(س) افضل زنان جهان بود، آن سخنی است که پیغمبر اکرم (ص) آنرا به تعبیرات مختلف بیان فرموده است. در یک جا می فرماید: «ان افضل نساء اهل الجنة خدیجة بنت خویلد و فاطمة بن محمد(ص) و مریم بنت عمران و آسیة بنت مزاحم؛ برترین زنان بهشت خدیجه دختر خویلد، و فاطمه دختر محمد(ص) و مریم دختر عمران، و آسیه دختر مزاحم[همسر فرعون] است.»

برترین بانوی جهان

مرد آفرین دهر

نخستین کسی که وارد بهشت می شود

بانوی بانوان و شفاعت زنان

مقام علمی فاطمه(س)

حضرت زهرا(س) همراز جبرئیل


حضرت فاطمه سلام الله علیها در آینه قرآن و احادیث

کوثر یک معنای جامع و وسیع دارد و آن «خیر کثیر و فراوان» است و مصادیق آن زیاد است. اما بسیاری از بزرگان علمای شیعه و اهل سنّت، یکی از روشن ترین مصادیق آن را وجود مبارک فاطمه زهرا علیهاالسلام دانسته اند. در شأن نزول سوره کوثر آمده است: مشرکان پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم را متّهم کردند که فاقد نسل است. قرآن ضمن نفی سخن آنها، می گوید: «ما به تو کوثر دادیم.» از این تعبیر استفاده می شود که این خیر کثیر همان فاطمه زهرا علیهاالسلام است. نسل و ذریّه پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم به وسیله همین دختر گرامی در جهان انتشار یافت؛ نسلی که علاوه بر اینکه فرزندان جسمانی پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم بودند، آیین و ارزش های اسلام را حفظ کردند. مفسّران یادآور شده اند: اینکه این سوره خبر می دهد که پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم بی فرزند نخواهد بود و نسل و دودمان او فراوان در جهان وجود خواهد داشت، یکی از جهت های اعجاز قرآن محسوب می شود.

فاطمه (س) در آیینه وحی

فاطمه (س) از دیده گاه قرآن

فاطمه(س)تجلی تمام زنان مقدس قرآنی

جایگاه حضرت فاطمه و مریم علیهماالسلام در آیات و روایات

چهل حدیث درباره حضرت زهرا علیها السلام

فاطمه(س) به روایت معصوم(ع)

فاطمه(س) در نگاه امام عسکری(ع)

حضرت زهراء (س) و نسل کوثر


سیره و آموزه های رفتاری فاطمه زهرا سلام الله علیها

از خصوصیات اسوه های الهی این است که همواره از سایر افراد بشر در مراتب کمال انسانی پیشقدم هستند و این تقدّم به صورتی است که بشر هرچه در ابعاد مختلف رشد کند، بازهم نمی تواند بی نیاز از آنان باشد. ما انسان ها هرچه سعی و تلاش کنیم، به افق فضائل آنان نمی رسیم و نمی توانیم در حدود آنان و مانند آنها عمل کنیم، ولی باید در محدوده توان و استعداد خود در مسیر آنان حرکت نماییم. این که می گوییم فاطمه علیهاالسلام یا سایر حضرات معصومان علیهم السلام الگوی همگانند، بدان معنا نیست که باید فاطمه علیهاالسلام یا علی علیه السلام شد، بلکه مقصود «فاطمه وار بودن و فاطمه گونه زیستن» است...در سخنی از صادق آل محمّد علیه السلام آمده است: به خدا سوگند! من شما و روح های تان و بوی خوش تان را دوست می دارم. ما را در این جهت با پرهیزکاری و تلاش خود یاری کنید. هرگز به ولایت ما نمی رسید جز با کوشش و تقوا. و کسی که دیگری را به عنوان «امام» و «اسوه» برگزیده است، باید عملش مطابق با عمل او باشد.

فاطمه(س) اسوه حیات زیبا

الگوهای رفتاری حضرت زهرا(س)

فاطمه ذات تمام خوبی ها و مادر تمام نیکی ها

حضرت زهرا(س)، الگوی ابرار

صفات همسران در خانواده فاطمه زهرا(س) و امیر مؤمنان(ع)

برترین الگو

درس هایی از سیره فاطمی


مادر خوبی ها

مادر، جویبار عطوفت

مادری مهربان تر از خورشید

مادر از زبان فرزندان

زن، خانه و خانواده در کلام و سیره رسول مهربانی (ص)


بانوی آفتاب در کلام دیگران

تمام ابعادی که برای زن متصوّر است و برای یک انسان متصوّر است، در فاطمه زهرا علیهاالسلام جلوه کرده و بوده است. یک زن معمولی نبوده است؛ یک زن روحانی، یک زن ملکوتی، یک انسان به تمام معنا انسان [بوده] تمام نسخه انسانیت، تمام حقیقت زن، تمام حقیقت انسان [است]. او زن معمولی نیست او موجودی ملکوتی است که در عالم به صورت انسان ظاهر شده است... تمام هویّت های کمالی که در انسان متصوّر است و در زن تصوّر دارد، تمام در این زن است... زنی که تمام خاصّه های انبیا در اوست؛ زنی که اگر مرد بود، نبیّ بود؛ زنی که اگر مرد بود به جای رسول اللّه بود... انسانی است به تمام معنی انسان، زنی است به تمام معنی زن. صدیقه طاهره... از مرتبه طبیعت شروع کرده است [و] حرکت کرده است؛ حرکت معنوی با قدرت الهی، با دست غیبی. با تربیت رسول الله صلی الله علیه و آله وسلم مراحل را طی کرده است تا رسیده است به مرتبه ای که دست همه از او کوتاه است.


شخصیت فاطمه علیهاالسلام در سخن دیگران

حضرت فاطمه (س) در اندیشه امام خمینی(ره)

بانوی آفتاب در کلام رهبری


معرفی 30 کتاب درباره حضرت فاطمه زهرا (س)

الموسوعه الکبری عن فاطمه الزهراء(25 جلد)/اسماعیل الانصاری الزنجانی الخویی/نشر دلیل ما

این مجموعه عظیم، محصول گردآوری و تحقیق و تنظیم همه احادیث و نصوص موجود درباره سیره و زندگی و زمانه سیده دو عالم(س)، با ذکر دقیق مصادر و اسانید آنهاست.

 

بحار الانوار/علامه محمد باقر مجلسی، ترجمه محمد روحانی /نشر مهام

علامه مجلسی، در این اثر می کوشد تا تمام احادیث مرتبط با حضرت زهرا(س) را در جلد 43 کتاب شریف بحارالانوار گردآوری و تدوین کند.

 

بوی بهشت(برگزیده کتاب «جلاءالعیون/علامه مجلسی»)/ علی لبّاف/نشر صائب

آخرین فصل این کتاب هفت فصلی، به نام «خطبه آتشین» حاوی خطبه آتشین حضرت فاطمه(س) در مسجد پیامبر(ص) و در بستر شهادت است.

 

نهج الحیاة (فرهنگ سخنان حضرت فاطمه)/محمد دشتی/ نشر امیرالمؤمنین

دانشنامه ای کوچک از احادیث کمتر شنیده شده حضرت صدیقه کبری(س) است. نویسنده با تأسی از سیاق سید رضی ـ در تدوین نهج البلاغه ـ اقدام به نگارش این کتاب نموده است.

 

زندگانی فاطمه الزهرا(س)/آیت الله ناصر مکارم شیرازی/نشر محبان فاطمه

کتابی ارزشمند است که صحیح ترین و معتبرترین اقوال تاریخی و نیز تحلیل های دقیق مؤلف عالیقدر را ـ در این موضوع ـ در خود دارد.

 

فاطمه زهرا از ولادت تا شهادت/علامه سید محمد کاظم قزوینی، ترجمه: علی کرمی/نشر مرتضی

آیت الله قزوینی این کتاب ـ و دیگر مجموعه زندگانی دیگر معصومان ـ را ضمن بهره بردن از منابع معتبر تاریخ و حدیث و کلام، به رشته تحریر درآورد.

 

فاطمه زهراء(س)، بانوی نمونه اسلام/آیت الله ابراهیم امینی/نشر شفق

این کتاب، از ولادت تا شهادت حضرت(س) را مورد بررسی قرار داده و در هفتمین و آخرین بخش از آن به «تحقیقی در منازعه زهراء(س) و ابوبکر» می پردازد.

 

رنج ها و فریاد های فاطمه(س)/شیخ عباس قمی، ترجمه: محمد محمدی اشتهاردی/نشر ناصر

غم خانه فاطمه الزهراء/ شیخ عباس قمی، ترجمه: سید محمدرضا طباطبایی/نشر سفیر صبح

این دو کتاب، دو ترجمه از کتاب «بیت الاحزان فی مصایب سیده النسوان» اثر بسیار ارجمند حاج شیخ عباس معروف به محدث قمی است.

 

رنج های زهراء/علامه سید جعفر مرتضی عاملی، ترجمه: محمد سپهری/نشر ایّام

این کتاب بسیار محققانه، همچون دیگر آثار این عالم فرزانه، درس آموز است. بخش سوم این کتاب با عنوان «درهای خانه های مدینه در عهد رسول خدا(ص)» خواندنی است.

 

رُخساره خورشید؛ شرح خطبه حضرت زهراء(س)/محمد تقی خلجی/ نشرمیثم تمّار

این کتاب، ترجمه و شرح گفتار تاریخی بانوی اکرم اسلام(س)، در فاصله کوتاه پس از رحلت پیامبر اعظم(ص)، در مسجدالنّبی است.

 

مقامات حضرت فاطمه(س) در کتاب و سنّت/شیخ محمد سند بحرانی، ترجمه و تحقیق: احمد خوانساری/نشربوستان کتاب

در ابتدا، مباحث استدلالی این کتاب که در «ده مقام» تدوین یافته، به زبان عربی منتشر شده بود، که اینک مترجم آن را با ترجمه ای آزاد و نیز تجدید اضافاتی ـ به تأیید استاد شیخ سند بحرانی ـ عرضه می دارد.

 

شخصیت حضرت زهراء در قرآن، از منظر تفاسیر اهل سنّت/محمد یعقوب بشوی/ نشربوستان کتاب

در این کتاب، برای اولین بار آیات ناظر به حضرت فاطمه(س) به چهار گروه: اسباب نزول، شأن نزول، جری و تطبیق، و بطن، تقسیم می شوند.

 

فاطمه زهرا این گونه بود(خصائص فاطمیّه)/ علامه کجوری مازندرانی، تحقیق: صادق حسن زاده/نشر آل علی(ع)

این اثر که در شرح حال و خصائص و ویژگی های منحصر به فرد حضرت زهرا (س) به قلم علامه کجوری مازندرانی معروف به واعظ تهرانی می باشد، با تحقیق صادق حسن زاده از بهترین و شیواترین کتاب ها در این زمینه است.

 

شهر گمشده؛ فاطمه چه گفت؟ مدینه چه شد؟/محمد حسن زورق/نشر فرهنگ اسلامی ـ دلیل م

این اثر تحقیقی که در سال 1382 به عنوان کتاب سال ولایت شناخته شد، با مقدمه استاد محقق محمدرضا حکیمی، در چهار فصل منتشر شده است.

 

دردانه دلداده؛ بررسی تحلیلی زندگانی حضرت فاطمه زهراء/علامه محمد جواد طبسی، برگردان: علیرضا کاوند بروجردی/نشر بوستان کتاب

این کتاب که پس از رؤیایی صادقه و به امر بی بی دو عالم(س) به نگارش درآمد، با مقدمه آیت الله سبحانی و در شانزده فصل عرضه شده است.

 

زندگانی حضرت فاطمه الزهراء(س) و دختران آن حضرت/سید هاشم رسولی محلاتی/نشر فرهنگ اسلامی

این کتاب، یکی از مجموعه چند جلدی درباره زندگانی اهل بیت(ع) است. شاخصه آثار رسولی محلاتی، جامع الاطراف بودن و کلیشه ای نبودن کارهای او می باشد.

 

فاطمه زهرا شادمانی دل پیامبر/احمد رحمانی همدانی، ترجمه حسن افتخارزاده /نشر بدر

اصل کتاب به عنوان «فاطمة الزهرا بهجة قلب المصطفی»، جزو کتاب های یک دست درباره حضرت زهرا(س) است که زوایای پنهانی از زندگی حضرت(س) را نمایان می کند.

 

زندگانی فاطمه الزهرا/حسین عماد زاده/نشر اسلام

این اثر، کتابی است با نثری سلیس و همه فهم، و در عین حال، دقیق و مستند، و در نوع خود، از کارهای جدید محسوب می شود.

 

صدیقه شهیده/سید عبدالرزاق موسوی مقرم /دفتر انتشارات اسلامی

این اثر، در عین اختصار، پر مغز و مستند است. این کتاب جزو معدود کتاب های فارسی است که اهل تاریخ، آن را به زبان عربی و سایر زبان ها برگردانده اند.

 

زندگانی فاطمه زهراء/علامه سید جعفر شهیدی/دفتر نشر فرهنگ اسلامی

این کتاب از مهم ترین کتب تحلیلی زندگی و زمانه حضرت فاطمه زهراء(س) است. علامه شهیدی مجتهدی فنّان در تاریخ اسلام بود که در این اثر، تسلط علمی او مشخص می شود.

 

زندگانی صدیقه کبری حضرت فاطمه زهرا(س)/آیت الله شهید سید عبدالحسین دستغیب/نشر جزایری

این اثر، نوشته ای پرمایه و جان سوز درباره سیده نساء عالمین(س)، به قلم عبدی از عباد باصفا و شهیدی از شهدای راه خداست.

 

سیصد و شصت داستان از فضایل، مصائب و کرامات حضرت فاطمه(س)/عباس عزیزی/نشر سلسله

حکایت هایی ـ بعضاً ـ ناشنیده با محوریت حضرت فاطمه(س)، از منابع دست اول روایی است که با حسن سلیقه، انتخاب و گرد آمده اند.

 

کرامات الفاطمیه/ علی میر خلف زاده /نشر مهدی یار

مجموعه ای مربوط به معجزات حضرت(س) است؛ که به همراه بخش های کوتاهی از تاریخ اسلام و سوگنامه فاطمه زهرا(س) در چند فصل تدوین شده است.

 

کشتی پهلو گرفته/سید مهدی شجاعی/نشر نیستان

این کتاب، یک شاهکار ادب آئینی است؛ که در عین استناد به منابع معتبر، از اتقان و استحکام بالایی در روایتگری برخوردار است. کمتر کتابی در این حوزه، با این حجم از استقبال مخاطبین، مواجه شده است.

 

اسرار و آثار تسبیح حضرت زهرا(س)/علیرضا رجالی تهرانی/نشر نبوغ

نویسنده می کوشد تا نشان دهد، ذکر پر رمز و راز تسبیح حضرت(س) چه عالمی دارد؛ ذکری که تا امروز، رونق بخش لحظات ناب تعقیبات نماز بوده است.

 

تحلیل سیره فاطمه الزهرا(س) /علی اکبرزاده/نشر انصاریان

کتاب، نگاهی به شئون عملی و سیره معصومانه ام الائمه(س) دارد؛ و همان چیزی است که اسوه حسنه آل الله نامیده می شود.

 

پرتوی از فضایل فاطمه زهرا در کلام معصومین(ع)/علی محمد نژاد/نشر سناء

این مجموعه، شامل 235 حدیث از اهل بیت(ع) در فضایل حضرت زهرا(س)، به دو زبان عربی و فارسی است.

 

دانشنامه شهادت حضرت زهراء(2 جلد)/ علی لباف/نشر منیر

جلد یکم این دانشنامه، مشتمل بر پنج کتاب و جلد دوم شامل هفت کتاب در این زمینه می باشد؛ که گرچه پیشتر انتشار یافته اند، اما اکنون با تجدید نظر و اضافاتی، در یک جا گرد آمده اند.

 

آتش به خانه وحی/سید محمد حسین سجاد/نشر مهر ثامن الائمه

این مجموعه در سه بخش: نگاهی به شخصیت؛ چگونگی رفتار مردم؛ و مصائب و رنج های حضرت فاطمه(س) تنظیم شده است. نکته جالب این است که تمام مدارک و ماخذ کتاب از منابع معتبر اهل سنت است.

 

اسرار فدک/محمد باقر انصاری – سید حسین رجائی/نشر دلیل م

نویسندگان، متن خطبه فدکیه را با 17 نسخه اصیل تاریخی، تطبیق داده و تمام اختلاف نسخه ها را مشخص کرده اند. این اثر، کتابشناسی بیش از 200 عنوان کتاب تخصصی مرتبط با خطبه فدک را در خود دارد.


فیلم

توصیفی بسیار جالب از حضرت فاطمه زهرا(س) بر زبان امام(ره)

فضایل حضرت فاطمه زهرا (س) - آیت الله جعفر سبحانی

مقام و منزلت حضرت زهرا سلام الله علیها حجت الاسلام عالی

صفات حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها


پیوندهای مرتبط

دانشنامه حضرت زهرا سلام الله علیها

ویژه نامه روز مادر